ОЗНАКИ ФІНАНСОВОГО НЕБЛАГОПОЛУЧЧЯ (результати опитування)


Період опитування - з 28 квітня по 10 травня 2020 року (тобто період "жорсткого карантину" в Україні, напередодні першого етапу пом'якшення з 11.05.20)


Всього отримано 275 відповідей (на трьох майданчиках - вебінар One Day MBA МІБ, група "Лабораторія фінансового менеджменту", група випускників Школи бізнесу компанії "Нова Пошта" - обидві групи у Facebook)
Загальна кількість учасників опитування - 175 осіб. Більшість з яких (170) українські підприємці і бізнесмени; (168) представники стартапів та малого бізнесу з різних галузей.

Опитування показало наступне.


1. Характерною особливістю цієї кризи, є надзвичайно широке охоплення підприємств (252 /або 92%/ відповіді казали про прояв одного або декількох із зазначених 6-ти ознак фінансового неблагополуччя, і тільки 23 /8%/ відповіді свідчили про їхню відсутність).


2. Також, особливістю поточної кризи є низький рівень боргового навантаження мікро- і малих підприємств (відповідно, лише 6% учасників відзначили невисоку фінансову стійкість свого підприємства - див. мал.). Цілком ймовірно, можна впевнено говорити про низьку закредитованість більшості підприємств (а точніше, про небажання брати банківські позики та інші кредити, в силу їх дорожнечі та інших супутніх причин).







3. Найбільш яскравою ознакою фінансового неблагополуччя, що відзначають учасники опитування (27% відповідей), є "Мізерний грошовий потік", що говорить про значні труднощі з оплатою поточних рахунків, з виконанням зовнішніх і внутрішніх зобов'язань (таких як заробітна плата, оплата лікарняних...) та інших оплат і платежів, практично у кожного третього МП в Україні. Відповідно, й найпершою рекомендацією, має бути контроль грошових потоків.


4. З падінням попиту і зупинкою багатьох підприємств в період карантину, чимало підприємств показують зниження рентабельності продажів (21%), а значна частина їх говорить про поточні і майбутні збитки. Відповідно, в такому випадку, компаніям слід приділяти увагу оптимізації витрат, продажам і маркетінгу. 


5. Ще одним маркером фінансового неблагополуччя, і одночасно, фокусом уваги фінансового менеджменту є "Нестача капіталу" (19% відповідей), - проблема що загострилася в даний час як в силу внутрішніх, так і зовнішніх причин (нерозвиненість ринку цінних паперів, скорочення пропозицій з боку банків та інших кредитних установ, слабка підтримка з боку державних і муніципальних програм і т.д.). Ця ж проблема обмежує спектр пошуку антикризових рішень керівництвом і власниками цих підприємств.


6. На окремий коментар заслуговує такий фактор як "Погана оборотність і великі проекти" (18%). У теперішню кризу, як свідчать відповіді учасників, превалює зниження оборотності, головним чином, оборотних активів - через різке зростання дебіторської заборгованості і товарних запасів. А от зниження оборотності основних засобів (через відносно великі проекти), на думку більшості учасників, є не настільки критичним. Очевидно, що у випадку проблем оборотністю поточних активів, антикризовому менеджменту зараз слід сфокусуватися на оптимізації складських запасів та пришвидшенні оплат заборгованості з боку клієнтів. 


7. Як наслідок, - і це напевно виявить структура наступних балансових звітів МСП - у багатьох компаній не будуть порушені нормативні рівні показників ліквідності, принаймні, найближчим часом. Й це добре. Разом з тим, інвесторам, аналітикам та іншим користувачам фінансової звітності, вочевидь слід враховувати якість оборотних активів (затовареність складів, невисоку якість тієї ж дебіторки тощо.)


8. Й, на завершення, про ще одін невеликий позитив. Звісно, - малому бізнесу вже й тепер дуже й дуже нелегко! - його платоспроможність різко знизилася, його резерви вже сягають кінця. Так, зупинки, і скорочення, і дефолти у малих підприємств безсумнівно можуть (і нажаль, будуть) відбуватися і надалі. 
Однак, в силу сказаного за п.2 (переважно низький рівень боргового навантаження більшості бізнесів), рівень банкрутств  в найближчі місяці ще не буде мати тотального характеру. А, у разі швидкого завершення періоду карантину, більшість мікро- і малих підприємств ще мають усі шанси відновиться та / або адаптуватися до нових умов роботи.

Комментариев нет: