Шість афер Олександра Івановича

Як Корейко заробив свої статки 
а романом Ільфа і Петрова «Золоте теля» (1931)/
(матеріал для завдання студентам)

Один з головних героїв роману, підпільний мільйонер Олександр Корейко в період розрухи заробив свої статки шляхом шахрайських махінацій і був змушений приховувати його від влади. Його трагедія була в тому, що володіючи мільйонами, він повинен був жити на невелику зарплату рядового радянського службовця.

- Проклятая страна! - бормотал Корейко. - Страна, в которой миллионер не может повести свою невесту в кино!...

На відміну, від життєрадісного, не далекого людяності Бендера, Корейко "не жив, а існував" в очікуванні розвалу ненависного йому режиму, зберігаючи своє багатство для кращих часів.

— Робкий он какой-то, — говорил о нем начальник финсчета, — какой-то уж слишком приниженный, преданный какой-то чересчур. Только объявят подписку на заем, как он уже лезет со своим месячным окладом. Первым подписывается. А весь оклад-то 46 рублей. Хотел бы я знать, как он существует на эти деньги.
....
И, конечно, сослуживцы Александра Ивановича, да и сам начальник финсчета товарищ Арников, и не только он, но даже начальник ГЕРКУЛЕС’а товарищ Огонь-Полыхаев, и личная его секретарша Серна Михайловна, ну, словом, все — были бы чрезвычайно удивлены, если б узнали, что Александр Иванович Корейко, смиреннейший из конторщиков, еще только час назад перетаскивал зачем-то с одного вокзала на другой чемодан, в котором лежали не брюки «Столетие Одессы», не бледная курица и не какие-нибудь «Задачи комсомола в деревне», а десять миллионов рублей в иностранной валюте и советских денежных знаках.

... Володар десяти мільйонів був схожий на боксера, який обачливо підготовляє свій тріумф. Він підпорядковується спеціальному режиму, не п'є і не курить, намагається уникати хвилювань, тренується і рано лягає спати; все для того, щоб в призначений день вискочити на сяючий ринг щасливим переможцем. Олександр Іванович хотів бути молодим і свіжим в той день, коли все повернеться до старого і він зможе вийти з підпілля, безбоязно розкривши свій звичайний чемоданчик. У тому, що старе повернеться, Корейко ніколи не сумнівався. Він беріг себе для капіталізму...

Перерахуємо коротко основні етапи його підпільної діяльності.
1. Після початку революції, молодий Корейко заселився в покинуту квартиру, де раніше жив багатий комерсант. Він їв його продукти, пив вино і продавав його речі на базарі. Через деякий час його заарештували, після чого він зрозумів, що гроші потрібно заробляти і витрачати таємно від влади.
Он захватил большую квартиру, владелец которой благоразумно уехал на французском пароходе в Константинополь, и открыто в ней зажил. Целую неделю он врастал в чужой богатый быт исчезнувшего коммерсанта, пил найденный в буфете мускат, закусывая его пайковой селедкой, таскал на базар разные безделушки и был немало удивлен, когда его арестовали.
Он вышел из тюрьмы через пять месяцев. Дело его затерялось, и молодой человек был выпущен только потому, что никто не знал, в чем он обвиняется.
От мысли своей сделаться богачом он не отказался, но понял, что дело его требует скрытности, темноты и постепенности.

2. В країну прийшов тиф. Побачивши можливості, що відкриваються, Корейко став продавати крадені медикаменти і цукор. Він отримав мільйони, але розігралася інфляція, яка знищила його заробіток.
Нужно было надеть на себя защитную шкуру, и она пришла к Александру Ивановичу в виде высоких оранжевых сапог, бездонных синих бриджей и долгополого френча работника по снабжению продовольствием. <..>
Александр Иванович с беспокойством видел, как деньги, которые он наживал с великими ухищрениями, превращаются в ничто.
Тиф валил людей тысячами,Саша торговал краденными из склада медикаментами. Он заработал на тифе пятьсот миллионов, но денежный курс за месяц превратил их в пять миллионов. На сахаре он заработал миллиард. Курс превратил эти деньги в порошок.

3. У часи масового голоду 1921-1922 рр. в Поволжі був направлений потяг з продуктами. Корейко, будучи його комендантом, зміг вкрасти все відправлене продовольство, перевівши поїзд на інший путь.
В этом периоде одним из наиболее удачных его дел было похищение маршрутного поезда с продовольствием, шедшего на Волгу. Корейко был комендантом поезда. Поезд вышел из Полтавы в Самару, но до Самары не дошел, а в Полтаву не вернулся. Он бесследно исчез по дороге. Вместе с ним пропал и Александр Иванович.

4. Трохи пізніше Корейко відкрив фіктивну контору "Промислова артіль хімічних продуктів «Реванш» ". Офіційно контора займалася виготовленням хімікатів. Для створення видимості виробництва, Корейко встановив дві бочки, з'єднані шлангом, по якому прямувала проста вода. Аферист отримував під ім'я контори сировину (а також кредити) у численних підприємств і перепродував його іншим установам. Через рік обман розкрився, але Корейко вже й слід прохолов.

5. Після афери з артіллю "Реванш", Корейко попрямував в "невелику виноградну республіку", яка будувала електростанцію. Керівникам проекту постійно не вистачало грошей на будівництво. Корейко запропонував їм організувати підсобне підприємство по виробництву і продажу листівок за четверту частину доходів. Для запуску друкарні були використані кошти, призначені для станції. Продажі листівок росли величезними темпами і гроші потекли рікою. Через деякий час про будівництво станції все забули і займалися тільки продажом продукції друкарні. Природно, левову частку заробітків Корейко привласнив і, знову зміг вчасно втекти (до приїзду ревізійної комісії).

6. Контроль влади за комерцією посилився і Корейко зрозумів, що заробити можна тільки на підпільній торгівлі. Для прикриття він влаштувався звичайним службовцем в організацію "Геркулес". Там він змовився з керівником і став провертати через неї операції з хлібом, сукном, валютою, стройматеріалами тощо. Для цього Корейко організував фіктивні акціонерні товариства "Інтенсивник", "Трудовий кедр", "Пілопомощь" і "Південний лесорубнік". І ось на цьому етапі його діяльності, він потрапив в поле зору Остапа Бендера (звичайно, Остап не завдав Корейко значимого збитку, так як відняв у нього всього 10% статків).

Джерела:
1.   Идеи в кино и литературе (fandea.ru)_
2.   Авторская редакция романа (без купюр и цензуры) «Золотой теленок» Часть 1. Экипаж Антилопы Глава 4. Обыкновенный чемоданишко gatchina3000.ru)

Фрагмент з художнього фільму "Золоте теля" (перша екранізація роману; реж. М.А. Швейцер, 1968 р.; в ролі Остапа Бендера - С. Юрський)

Командор танцует танго - "Золотой теленок" from valerishka_s on Vimeo.

Комментариев нет: